Minder seks na samenwonen is dat zo erg? metro.nl

Het is een bekend probleem in de praktijk van de seksuoloog: stellen gaan samenwonen en merken dat hun zin in seks en logischerwijs ook de frequentie waarmee ze seks hebben afneemt. Wij stelden drie vragen aan twee seksuologen: wat is de oorzaak van minder seks bij samenwonende stellen, is het ook daadwerkelijk een probleem en hoe kun je het oplossen?

Hoe komt het dat de zin afneemt als we een tijdje samenwonen?

“In de verliefdheidsfase krijg je de zin in seks min of meer cadeau. Duurt een relatie wat langer, dan verandert dat”, vertelt Minke de Boer, psycholoog en seksuoloog NVVS, betrokken bij seksuologen-collectief de Bedweters. “Mensen gaan vaak pas samenwonen als ze elkaar langere tijd kennen. Als ze net samenwonen is er op seksgebied een kleine piek (- dit zie je ook in het monitor seksuele gezondheid van Rutgers -) als ze al een tijdje samenwonen dan neemt dat af. Dat is in ieder geval iets dat we in de praktijk horen.”

De Boer: “Mensen hebben zowel behoefte aan autonomie en verbondenheid. Die balans is best precair. Als je als stel de hele tijd naast elkaar op de bank zit, je doet samen boodschappen, je gaat samen naar vrienden, dan is er misschien veel verbondenheid. Maar om naar iemand te verlangen is enige afstand nodig. De ander kan aantrekkelijker worden als hij of zij meer autonoom is en geregeld ook echt iets voor zichzelf doet. Iemand wordt aantrekkelijk als hij in zijn element is. Durf dus soms voor jezelf te kiezen en iets te doen los van de ander. Aan de andere kant moet je ook tijd voor elkaar maken, dus als partners heel veel apart doen, draagt dat weer niet bij aan de verbondenheid.”

Tenslotte dragen volgens De Boer ook het leren kennen van elkaars minder aantrekkelijke kanten - iets dat met samenwonen in sneltreinvaart gebeurt - en eventuele ongelijke wederzijdse verwachtingen niet bij aan een bloeiend seksleven. Dat zijn dus eigenlijk een heleboel factoren.

Lees het hele artikel hier