Vrouwen kennen hun lichaam minder goed, LINDA.nl

‘Spuiten en Slikken’-presentator Sahil bezoekt vanavond een sekscursus voor mannen. Is zo’n cursus nuttig, aangezien sex bij één op de vijf vrouwen pijn doet?

We vroegen het seksuoloog Minke de Boer.

Niet te zien
Er zijn volgens Minke meerdere verklaringen voor het feit dat sommige vrouwen regelmatig pijn hebben tijdens sex. “Allereerst heeft het ermee te maken dat vrouwen, over het algemeen, hun lijf minder goed kennen: de vagina is moeilijker te zien dan de penis. Tijdens sex is de opwinding van de man duidelijker zichtbaar dan die van de vrouw. Dat leidt ertoe dat vrouwen soms eerder sex hebben dan dat hun lichaam daar klaar voor is.” En onvoldoende opwinding kan pijn betekenen.

Tijd en moeite
Een ander punt: gebrek aan kennis. Minke: “Een opgewonden vagina is twee keer zo diep, het clitorale systeem is méér dan een speldenknopje. Waarom wéten we dat niet? Want als de vrouw het niet weet, kan ze het de man ook niet vertellen. Dan duurt klaarkomen langer, of neemt een stel de tijd of moeite niet. 75 procent van de vrouwen heeft moeite om klaar te komen. En hoewel een orgasme geen must is, is het wel belonend.”

Lees het hele artikel hier