Het nieuwe NIET klaarkomen, cover item in Viva

Meegewerkt aan artikel in Viva door Amanda van Schaik over klaarkomen, niet klaarkomen en uitstellen van het orgasme.

Een vrijpartij zonder orgasme is als een stuk cheesecake zonder knapperige bodem: best lekker, maar je mist iets en hebt geen verzadigd gevoel. Ervaar jij het zo, dat een orgasme een voorwaar - de is voor bevredigende sex? Je bent niet de enige. Het gros van de mensen verstaat onder sex: geslachtsgemeenschap met als doel klaarkomen. Psycholoog en sexuoloog Minke de Boer, werkzaam in het Flevoziekenhuis en bij Seksuologie Praktijk Almere, kan zich niet vinden in deze definitie: “Sex gaat over veel meer: opbouwen van sexuele spanning, genieten van elkaar, contact maken, aandacht voor het sexuele spel, van de eerste blik tot de laatste zucht. Als de kwaliteit van een sexuele ervaring wordt afgemeten aan het wel of niet bereiken van een orgasme, liggen problemen op de loer. Als je niet komt, is er frustratie en teleurstelling voor jezelf en je partner. Wat ik merk, is dat het orgasme vaak de veer op de hoed van de ander is. Het orgasme van de één is de prestatie van de ander. En als het moeilijk gaat, is ook de ander teleurgesteld.”

Meestal is niet het ontbreken van het orgasme, maar de teleurstelling de grootste domper. “Wat helemaal niet zo hoeft te zijn. Als je iets minder afstevent op het doel, dan heb je meer aan - dacht voor elkaar en kun je meer genieten. Van de aanrakingen en de sensaties in je lijf.” Het kan geen kwaad om de focus van sex eens te verplaatsen, oftewel: kom eens niet. De Boer: “Voor veel mensen kan het een mooie manier zijn om het móeten uit vrijen te halen. Technieken die klaarkomen niet als doel hebben, kunnen een verrijking van je sexleven zijn. Het is altijd de moeite waard om te onderzoeken en als het niks oplevert, is er ook geen man overboord.”

Lees het hele artikel hier