Fuck Slutshaming, npo3.nl

Milou zegt: fuck slutshaming. Op haar studentenvereniging Vindicat wordt ze uitgemaakt voor sletje en dat is ze zat.

Hertje, hoer, sletje. Dat krijgt Milou van 21 regelmatig te horen op haar Groningse studentenvereniging Vindicat. En daar is ze helemaal klaar mee, vertelt ze aan NOS op 3.

Milou zette een protestvideo op Facebook, die ze samen met Jonna Bruinsma maakte in het kader van Internationale Vrouwendag. De video is inmiddels al bijna 400.000 keer bekeken. "Mijn seksualiteit is van mij."

We vroegen aan seksuologe Minke de Boer wat zij hier allemaal van vindt. Haar eerste reactie? "Milou is dapper."

Bekijk de videoreactie via deze link

Vrouwen kennen hun lichaam minder goed, LINDA.nl

‘Spuiten en Slikken’-presentator Sahil bezoekt vanavond een sekscursus voor mannen. Is zo’n cursus nuttig, aangezien sex bij één op de vijf vrouwen pijn doet?

We vroegen het seksuoloog Minke de Boer.

Niet te zien
Er zijn volgens Minke meerdere verklaringen voor het feit dat sommige vrouwen regelmatig pijn hebben tijdens sex. “Allereerst heeft het ermee te maken dat vrouwen, over het algemeen, hun lijf minder goed kennen: de vagina is moeilijker te zien dan de penis. Tijdens sex is de opwinding van de man duidelijker zichtbaar dan die van de vrouw. Dat leidt ertoe dat vrouwen soms eerder sex hebben dan dat hun lichaam daar klaar voor is.” En onvoldoende opwinding kan pijn betekenen.

Tijd en moeite
Een ander punt: gebrek aan kennis. Minke: “Een opgewonden vagina is twee keer zo diep, het clitorale systeem is méér dan een speldenknopje. Waarom wéten we dat niet? Want als de vrouw het niet weet, kan ze het de man ook niet vertellen. Dan duurt klaarkomen langer, of neemt een stel de tijd of moeite niet. 75 procent van de vrouwen heeft moeite om klaar te komen. En hoewel een orgasme geen must is, is het wel belonend.”

Lees het hele artikel hier

Snuiven & Likken, artikel in Playboy

Artikel Snuiven en likken, over seks & drugs, door Melissa Janssens. Gepubliceerd in Playboy, april 2017

‘Psychologe en seksuologe Minke de Boer ziet vooral stellen van 20 tot 50 jaar experimenteren met drugs als xtc, coke, speed, GHB en poppers. ‘In tegenstelling tot alcohol, die sex kan verkorten door het slaperige en lodderige effect, maken oppeppende middelen als speed of coke je actiever. Dan zijn hardere vormen van sex en vrijpartijen die een hele nacht duren geen uitzondering.’

‘Je vraagt om problemen als je niet goed weet wat je neemt en dat doet in een omgeving waar je je niet op je gemak voelt,’ vindt de Boer. ‘Dat geldt sowieso voor drugs, maar nog meer wanneer je sex en drugs combineert. Omdat de kans groter is dat je je grenzen verlegt. Voor je het weet ben je een negatieve seksuele ervaring rijker of kom je met een soa thuis. Bedenk dus vooraf wat je neemt, met wie en wat je van de avond verwacht.’

Lees het hele artikel hier

Vaginisme is nog steeds een taboe, nieuws.nl

De persoonlijke documentaire My fucking problem van Anne van Campenhout heeft sinds de lancering veel stof doen opwaaien over het onderwerp vaginisme. Psycholoog en seksuoloog Minke de Boer is het gewend om dagelijks over seksuele problemen te praten, maar het merendeel van de vrouwen is dat niet. “Door deze documentaire ben ik beter gaan zien hoe ingewikkeld het voor veel vrouwen is om over vaginisme te praten. Ik hoor veel mensen zeggen ‘oh, ik wist niet dat dit bestond.’”

Voor veel mensen is pijn bij het vrijen en vaginisme niet alleen onbekend terrein, maar er heerst ook nog een taboe op, aldus Minke, die al ruim tien jaar als seksuoloog werkt, waaronder in het Flevoziekenhuis in Almere. “De klacht die ik het meest behandel is pijn bij het vrijen. Regelmatig zie ik vrouwen die al jarenlang problemen hebben, voordat ze hulp gaan zoeken. Vaginisme komt veel voor: een op de twintig jonge vrouwen heeft last van vaginisme. Pijn bij het vrijen komt vaker voor: een op de vijf vrouwen heeft weleens last van pijn bij het vrijen en een op de twintig ondervindt zoveel ongemak, dat er sprake is van een disfunctie. Dit komt meestal door een gebrek aan opwinding en vaak ontstaat hierbij ook een vaginistische reactie.”

Maar wat is nu eigenlijk vaginisme (een vaginistische reactie)? “Vaginisme is het onwillekeurig samentrekken van de bekkenbodemspieren als je iets in de vagina wilt inbrengen, bijvoorbeeld een vinger, tampon of een penis. Het verwarrende is dat in de documentaire verschillende soorten klachten door elkaar heen lopen, die allemaal onder de noemer vaginisme worden geschaard. Er zit wel degelijk overlap, maar ook verschil. Er zijn vrouwen bij, bij wie het nog nooit gelukt is om iets in de vagina in te brengen. Dan heb je nog de variant waarbij het wel lukt om iets in te brengen, zoals een tampon, maar voor wie het niet mogelijk is om gemeenschap te hebben. Vervolgens zijn er nog vrouwen bij wie het wel lukt om gemeenschap te hebben, maar waarbij het pijn doet, doordat de huid (vaak chronisch) geïrriteerd of ontstoken is. Tenslotte is er nog een variant waarbij de bekkenbodemspieren continu op slot zitten, en waarbij ook moeite wordt ervaren bij het naar de wc gaan. Dit heet een overactieve bekkenbodem, wat soms ook een psychische oorzaak kan hebben.”

Lees het hele artikel hier

Het nieuwe NIET klaarkomen, cover item in Viva

Meegewerkt aan artikel in Viva door Amanda van Schaik over klaarkomen, niet klaarkomen en uitstellen van het orgasme.

Een vrijpartij zonder orgasme is als een stuk cheesecake zonder knapperige bodem: best lekker, maar je mist iets en hebt geen verzadigd gevoel. Ervaar jij het zo, dat een orgasme een voorwaar - de is voor bevredigende sex? Je bent niet de enige. Het gros van de mensen verstaat onder sex: geslachtsgemeenschap met als doel klaarkomen. Psycholoog en sexuoloog Minke de Boer, werkzaam in het Flevoziekenhuis en bij Seksuologie Praktijk Almere, kan zich niet vinden in deze definitie: “Sex gaat over veel meer: opbouwen van sexuele spanning, genieten van elkaar, contact maken, aandacht voor het sexuele spel, van de eerste blik tot de laatste zucht. Als de kwaliteit van een sexuele ervaring wordt afgemeten aan het wel of niet bereiken van een orgasme, liggen problemen op de loer. Als je niet komt, is er frustratie en teleurstelling voor jezelf en je partner. Wat ik merk, is dat het orgasme vaak de veer op de hoed van de ander is. Het orgasme van de één is de prestatie van de ander. En als het moeilijk gaat, is ook de ander teleurgesteld.”

Meestal is niet het ontbreken van het orgasme, maar de teleurstelling de grootste domper. “Wat helemaal niet zo hoeft te zijn. Als je iets minder afstevent op het doel, dan heb je meer aan - dacht voor elkaar en kun je meer genieten. Van de aanrakingen en de sensaties in je lijf.” Het kan geen kwaad om de focus van sex eens te verplaatsen, oftewel: kom eens niet. De Boer: “Voor veel mensen kan het een mooie manier zijn om het móeten uit vrijen te halen. Technieken die klaarkomen niet als doel hebben, kunnen een verrijking van je sexleven zijn. Het is altijd de moeite waard om te onderzoeken en als het niks oplevert, is er ook geen man overboord.”

Lees het hele artikel hier